Facebook Fan

Tuesday, 9 December 2014

Elakkan Senaman ini untuk Pesakit Tulang Belakang.

Senaman adalah satu terapi penting dalam kesihatan tulang belakang, tetapi cara senaman yang salah boleh memburukkan lagi sakit belakang dan bukannya dapat membantu. Terdapat juga pesakit tulang belakang yang mengalami sakit bahu dan kaki melakukan senaman regangan, tetapi memberi kesan sampingan pada tulang belakang yang ditanggung. Senarai ini boleh memberi anda panduan senaman untuk makluman kepada pesakit tulang belakang.
 • Sit-Ups digantikan dengan Pelvic-Tilts
Elakkan Teknik: Sit-Ups
Latihan menguatkan otot abdominal ini dapat membantu menyokong tulang belakang. Oleh itu ramai yang beranggapan latihan Sit-Ups dapat membantu kepada mereka yang sudah menderita sakit belakang. Namun sebenarnya latihan ini lebih menggunakan otot-otot pinggul yang memberi kesan yang tidak perlu bagi pesakit tulang belakang. Malah memberi banyak tekanan pada disc pada bahagian bawah tulang belakang.

Gantikan dengan Teknik: Pelvic Tilts
Pelvic Tilts membantu mengukuhkan teras tubuh badan dan lebih selamat untuk tulang belakang. Bengkok kan lutut anda, kemudian keraskan otot abdominal. Manakala bahagian bawah menekan ke lantai. Tahan 10 saat, kemudian lepaskan. Ulang latihan ini sebanyak 10x.


 • Leg Lifts digantikan dengan Reverse Curl-Ups
Elakkan Teknik: Leg Lifts
Berbaring sambil menaikkan dan menurunkan kaki yang diluruskan. Ini membuatkan diri anda memberikan terlalu banyak tekanan pada belakang anda. Kecuali jika terdapat orang lain yang membantu dan mendorong kaki anda naik ke atas (dengan teknik yang betul). Tanpa bantuan orang lain, teknik ini akan meninggalkan anda berisiko untuk ketegangan otot dan saraf belakang badan.

Gantikan dengan Teknik: Reverse Curl-Ups

Teknik ini mensasarkan bahagian yang sama dengan mengangkat kaki, tetapi tidaklah memberi tekanan di belakang badan. Anda baring dan luruskan tangan anda dengan tapak tangan ke bawah lantai. Kemudiannya bengkokkan lutut dengan tapak kaki anda di atas lantai. Dari situ, dengan perlahan-lahan arahkan kedua-dua lutut ke dada anda sambil mengangkat pinggul. Tahan 10 saat dan selepas itu kembali ke kedudukan asal dan ulang semula.


 • Forward Bends digantikan dengan Hamstring Stretch with a Towel
Elakkan Teknik: Forward Bends
Membongkok ke hadapan untuk menyentuh jari kaki sering digunakan untuk meregangkan urat kaki, tetapi ia meletakkan terlalu banyak tekanan pada disc tulang belakang dan ligamen di belakang. Elakkan regangan ini terutamanya jika anda mempunyai masalah bulging atau herniated disc.

Gantikan dengan Teknik: Hamstring Stretch with a Towel
Untuk melakukan regangan urat kaki ini, baring dengan lutut bengkok pada salah satu kaki. Letakkan tuala di tapak kaki dan gunakan untuk menarik kaki naik ke atas. Luruskan kaki dan tahan selama 15 - 30 saat. Ulangi dengan kaki yang lain.

 • Overhead Weight Lifting digantikan dengan Lateral Raises
Elakkan Teknik: Overhead Weight Lifting
Walaupun angkat berat dengan mengangkat beban ke atas boleh mengukuhkan bahu, ia juga boleh memampatkan tulang belakang. Atas sebab ini, elakkan mengangkat sesuatu yang berat dengan teknik seperti ini.

Gantikan dengan Teknik: Lateral Raises

Teknik ini akan mengukuhkan bahu tanpa meletakkan tekanan ke atas belakang badan. Pilih sepasang dumbbells yang tidak terlalu berat untuk anda. Angkat ke atas dengan kedudukan siku sedikit bengkok. Angkat pada ketinggian bahu dan tahan. Kemudian kembali ke posisi asal dan ulang semula.

 • High-Impact Aerobicc digantikan dengan Low-Impact Aerobics
Elakkan Teknik: High-Impact Aerobics
Aerobik berimpak tinggi, terutamanya yang dilakukan pada permukaan keras, boleh menjejaskan tulang belakang. Elakkan juga aktiviti seperti berlari, tenis, dan badminton di atas permukaan keras yang memerlukan tenaga henjutan.

Gantikan dengan Teknik: Low-Impact Aerobics
Terdapat banyak aktiviti aerobik yang tidak akan meletakkan tekanan sebanyak di belakang anda. Ramai orang yang mengalami sakit belakang sesuai melakukan aerobik air atau berenang untuk membantu kerana air yang menyediakan rintangan sementara juga menyokong sistem tubuh. Aktiviti berlari beralih kepada aktiviti berjalan kaki juga boleh mengurangkan kesan pada tulang belakang anda.

3 comments:

 1. terima kasih..boleh diamalkan untuk hilangkan sakit belakang yang sedang saya alami

  ReplyDelete
 2. terima kasih ...info ini sgt berguna....

  ReplyDelete