Facebook Fan

Wednesday, 28 October 2015

Rahsia Teknik Qun: Pembetulan Lumbar (Tulang Belakang)

Yumeiho dan Kiropraktik terkenal dengan pembetulan tulang pinggul dan stimulasi tulang belakang. Apa pula dengan ikhtiar rawatan Teknik Terapi Qun? 

Salah satu modul Teknik Qun dalam Pembetulan Tulang Belakang ialah Psoas. Psoas (sebutan so-as) merupakan salah satu subjek yang popular dalam teknik urutan Qun. Ia merupakan bahagian otot yang tersembunyi dalam abdomen dan terapis harus memastikan bagaimana untuk dapat akses bagi stimulasi bahagian tersebut.Kenapa ia penting dalam teknik Qun? Ini adalah kerana psoas bertanggungjawab untuk menstabilkan tulang belakang dan lenturan pinggul. Malah ia menghubungkan kaki dengan tulang belakang, dimana apa yang anda lakukan dengan kaki anda mungkin memberi kesan kepada tulang belakang.

Mari kita mengenali tugas sebenar Psoas dalam menangani sesuatu masalah;

Psoas BackPull
Psoas membantu menjaga badan sejajar dengan betul iaitu mengekalkan lengkungan tulang belakang sempurna.  Kekejangan pada psoas boleh menyebabkan tulang belakang tertarik dari kedudukan asalnya. Sekiranya otot-otot sekitarnya yang kaku dan menarik tulang pelvis boleh menyebabkan tekanan kepada psoas untuk berfungsi dengan betul.

Badsitting Posture
Katakan anda duduk sepanjang hari, ini akan meletakkan badan anda dalam kedudukan yang tidak selesa. Kesannya, punggung dan rectus abdominis menjadi ketat serta mendorong tulang pelvis condong ke belakang. Otot ketat  yang ketat akan menghadkan pelbagai gerakan pinggul dan menyebabkan sakit belakang dan lutut.

Psoas PosteriorTilt 
Terdapat situasi dimana psoas akan menguncup dalam usaha untuk menstabilkan pelvis dari ditarik oleh punggung dan rectus abdominis. Namun apabila psoas diregangkan, punggung dan rectus abdominis masih terus menerus menarik tulang pelvis keluar dari kedudukan asalnya. Secara tidak langsung meletakkan tekanan yang lebih pada psoas. Penyelesaian ialah terapis hendaklah mengendurkan ketegangan otot glutes dan abdominals terlebih dahulu, sebelum percubaan merenggangkan psoas.

CatPoseVariation
Sekiranya belakang badan sering berasa ketat atau tegang (menunjukkan otot erector spinal memendek). Ini sering berlaku apabila duduk terlalu lama. Tulang pelvis terdorong kehadapan dan seterusnya menambah dalam lekukan pinggang (lumbar).

PsoasAnteriorTilt
Jenis ini kedudukan akan mewujudkan tarikan yang kuat ke atas psoas, yang menyebabkan psoas tertekan dan meletihkan. Tidak digalakkan meregangkan otot yang sudah ditarik dan tertekan. Otot terbabit hendaklah dikuncupkan terlebih dahulu untuk meningkatkan aliran darah ke kawasan itu, kemudian berehat sebentar sebelum cuba untuk meleraikannya. Apa sahaja ketidakseimbangan postur tubuh, psoas akan terperangkap di tengah-tengah. Jadi terapis harus melihat kedudukan tulang pelvis dan memikirkan pembetulan otot  yang bermasalah sebelum menangani otot psoas. 


Iliacus


Psoas mempunyai rakan kerja yang dinamakan iliacus (sebutan elai-qes). Mereka cukup banyak melakukan perkara yang sama dan berkongsi hujung tendon yang sama di tulang kaki, tetapi iliacus berasal di pelvis, bukan tulang belakang. Iliacus agak sukar dicapai berbanding psoas, tetapi ia penting kerana kadang-kadang menjadi punca masalah. Ia sebenarnya agak mudah untuk mengesan otot apakah yang menjadi punca masalah. Sekiranya berlaku ketidakselesaan di bahagian dalam tulang pinggul, dan masalah semakin teruk apabila cuba untuk meregangkan psoas. Ini bermakna iliacus yang ketat menjadi punca masalah. Bagaimanapun iliacus tidak menjadi punca yang  menarik tulang belakang daripada penjajaran, tetapi ia dipengaruhi oleh ketidakseimbangan dalam otot sokongan.

Info Berkaitan:

Terapi Yumeiho: Kaedah Rawatan Yang Menakjubkan

urutanqun.blogspot.com/.../terapi-yumeiho-kaedah-ra...

Jun 7, 2014 - Untuk menambah kemantapan urutan Qun, kami juga mengambil beberapa ... Feb 13, 2013 - Urutan Pesakit Stroke, Sakit Tulang Belakang, ...

Senaman Asas Sakit Belakang L5-S1 - Terapi Rawatan ...

urutanqun.blogspot.com/.../senaman-asas-sakit-belaka...

Nov 6, 2014 - ... (HISHAM).........FB: https://www.facebook.com/UrutanQun ... Senaman ini digunakan untuk tulang belakang lumbar lebih rendah atau sacrum.


Kenapa Perlunya "Bone Setting" - Terapi Rawatan Alternatif ...

urutanqun.blogspot.com/.../kenapa-perlunya-bone-sett...

Jan 23, 2015 - FB: https://www.facebook.com/UrutanQun ... Kenapa perlu sedemikian dan apa yang berlaku sebenarnya disebalik ... Pergerakan "Bone Setting" boleh menghasilkan bunyi "pop" atau "krekk" ...


Indikator Perlunya Pembedahan Sakit Tulang Belakang

urutanqun.blogspot.com/.../indikator-perlunya-pembe...

Jan 22, 2015 - FB: https://www.facebook.com/UrutanQun ... Indikator PerlunyaPembedahan Sakit Tulang Belakang.


Makanan Kesihatan Pesakit Sakit Belakang - Terapi ...

urutanqun.blogspot.com/.../makanan-kesihatan-pesaki...

Dec 18, 2014 - Urutan Pesakit Stroke, Sakit Tulang Belakang, Migrain, Radang Sendi, Otot ... Makanan Kesihatan Pesakit Sakit Belakang

No comments:

Post a Comment