Facebook Fan

Friday, 25 December 2015

Cara Mengatasi Gout Dengan Pemakanan

Asid urik yang berlebihan boleh mendatangkan penyakit artritis dikenali sebagai Gout. Biasanya dialami dari kalangan lelaki berbanding wanita. Tahap peningkatan asid urik biasanya mengambil masa 20 hingga 30 tahun sebelum ia menyebabkan gout. Dan itulah sebabnya gout biasanya berlaku dalam linkungan orang pertengahan umur dan orang tua.

Kaedah rawatan yang terbaik ialah mengambil pemakanan yang betul.

Normal tahap asid urik adalah:

    
Lelaki: 3.4-7.0mg / dL
    
Wanita: 2.4-6.0mg / dL

Tahap asid urik yang tinggi dalam darah dipanggil hyperuricemia yang mampu meningkatkan pengeluaran asid urik di dalam badan atau menurunkan keupayaan sistem perkumuhan pada buah pinggang. Apabila paras terlalu tinggi, kristal asid urik terbentuk di dalam sendi terutamanya di ibu jari kaki, namun boleh terbentuk diseluruh badan.

Kenapa ianya sering menyerang di kaki? Ini disebabkan oleh tekanan graviti, kristal asid urik yang berat ditarik ke bahagian bawah badan. Bukan saja mendatangkan masalah gout, kristal asid urik mampu membentuk batu karang dalam buah pinggang, kerosakan fungsi buah pinggang, darah tinggi dan penyakit jantung.

Kadang-kadang masalah Gout berpunca daripada ketidakupayaan tubuh untuk menyingkirkan asid urik. Ianya mungkin melibatkan masalah obesiti, tiroid tidak begitu aktif, genetik, sistem endokrin atau metabolik seperti kencing manis atau asidosis dan penyakit-penyakit lain yang tertentu.


MAKANAN YANG PERLU DIELAKKAN

Elakkan jenis sayur-sayuran, buah-buahan dan kekacang yang tinggi dalam asid urik.

Elakkan  High-Fructose Corn Syrup (HFCS) yang biasa digunakan untuk manisan, pencuci mulut dan terdapat juga dalam bentuk roti dan makanan ringan.

Elakkan Makanan Lemak dan Berminyak (bergorengan)

Elakkan Kandungan Purine yang tinggi. Purines menyumbang 15% kandungan asid urik dalam badan. Biasanya terdapat dalam produk haiwan seperti daging, ikan dan ayam. Yis, cendawan, asparagus dan kekacang juga tinggi purin. 

Minuman beralkohol terutamanya beer mudah meningkatkan kandungan asid urik, dan ia perlu dielakkan sepenuhnya untuk memerangi gout dan tahap asid urik yang tinggi. 


PEMAKANAN YANG PERLU DIAMBIL

Pesakit Gout juga wajib minum banyak air untuk membantu mencairkan asid urik. Dalam satu kajian yang dibentangkan pada mesyuarat tahunan 2009 American College of Rheumatology, penyelidik mendapati bahawa peserta yang minum 5-8 gelas air dalam tempoh 24 jam (sebelum serangan gout) mungkin mempunyai 40% mengurangkan risiko serangan berbanding dengan mereka yang minum hanya segelas air atau kurang.

Cuka Apple cider dari badan.
Ia juga mengandungi asid malic yang membantu memecahkan dan menghapuskan asid urik. Apple cider cuka juga membantu mengembalikan keseimbangan asid alkali dalam badan dan memberikan manfaat anti-radang dan antioksidan. Namun penggunaannya hendaklah mengikut sukatan yang disyorkan bagi mengelak gangguan kepada ubat lain dan mengurangkan potassium dalam badan.

Minyak Zaitun atau Minyak Kelapa Dara mempunyai manfaat vitamin E, antioksidan, dan anti-radang.

Penghidap gout digalakkan mengambil pemakanan yang rendah purine kerana mampu mengurangkan kadar asid urik seperti makanan karbohidrat dan buah-buahan serat (epal, pear, oren, ceri dan strawberi). 

Kunyit juga mampu mencegah gout iaitu dengan campuran jus timun (dari 150g timun) dengan serbuk kunyit (75g) dan air untuk dijadikan 1 gelas minuman. Amalkan setiap hari sebelum makan tengah hari. Selain itu, serbuk kunyit (satu sudu kecil) juga boleh dicampurkan dengan segelas susu dan sedikit madu (sesedap rasa). Amalkan 3 kali seminggu.

Daun pasli juga boleh buat minuman anti gout dengan masukkan segenggam daun pasli dalam 1 liter air panas dan biarkan selama kira-kira 20 minit. Minum (gelas kecil) sewaktu  sejuk dan amalkan setiap kali sebelum waktu makan.

Nenas juga boleh digunakan untuk ikhtiar merawat gout. Nenas masak dan sebatang lobak putih dikisar bersama dan kemudian ditambahkan 3 biji buah keras. Jadilah jus untuk diminum. Amalkan 3 bulan sekali untuk pencegahan berterusan.

Baking soda juga amat berkhasiat untuk mengurangkan tahap asid urik dan mengurangkan sakit gout. Ia mengekalkan keseimbangan alkali semula jadi di dalam badan dan menjadikan asid urik lebih larut dan lebih mudah diusir dari buah pinggang. Kaedahnya ialah campurkan satu setengah sudu baking soda dalam segelas air. Namun tidak boleh mengamalkan secara berterusan. Minumlah sebanyak empat gelas setiap hari selama dua minggu. Boleh minum setiap 2-4 jam.  Pesakit tekanan darah tinggi tidak boleh mengamalkannya. Pesakit berumur 60 atau lebih  tidak harus minum lebih daripada tiga gelas baking soda setiap hari.

No comments:

Post a Comment