Facebook Fan

Friday, 11 March 2016

Apa yang Terjadi Makan Bawang Putih Ketika Perut Kosong

Bawang putih mengandungi nitrogenous, natrium, kalium, selenium, kalsium, magnesium, silikon, sulfurik, asid fosforik, vitamin C, D, B, phytosterols, ekstraktif, dan banyak lagi. Ianya dapat merangsang sistem imun dan juga antibiotik semulajadi yang kuat untuk membunuh sejumlah besar bakteria yang berbeza jenis. Mereka yang berhasrat untuk mengamalkan bawang putih, kini sudah dipasaran dalam bentuk kapsul dan boleh dapatkannya dari kedai-kedai farmasi.

Sebenarnya, bawang putih sudah digunakan secara meluas dalam perubatan tradisional untuk rawatan pelbagai penyakit dan penyakit semenjak beribu tahun yang lalu. Ia telah digunakan oleh orang-orang Rom, Assyria, Mesir, Yunani, Yahudi, Arab dan banyak lagi untuk tujuan perubatan. Salah satu manuskrip perubatan kuno Mesir menyatakan bawang putih merupakan elemen kandungan dalam 22 jenis ubat ubatan daripada 800 jenis ubat-ubatan.
 
Saintis telah mendapati bahawa makan bawang putih dengan perut kosong, ia akan meningkatkan tenaga, menjadikannya antibiotik semulajadi yang sangat kuat. Ia berlaku kerana bakteria terdedah dan tidak dapat mempertahankan dirinya dan tunduk kepada kuasa bawang putih. Selain menguatkan sistem imun, antara manfaatnya yang lain ialah;
 • Melindungi daripada penyakit jantung
 • Mengawal tekanan darah
 • Antibiotik selsema
 • Membunuh sel tumor
 • Menghalang pembentukan darah beku yang berisiko serangan stroke dan jantung

3 comments:

 1. Pernah cuba sekali makan mentah dengan madu.

  Serik.

  Pedas dan panas semacam.

  Lebih rela goreng tanpa minyak atau rebus.


  Tengok orang juga; yang mampu makan mentah.

  ReplyDelete